انواع بسته های آموزشی

بسته آموزش زبان
بسته آموزش زبان و استفاده از آنها این روزها موضوع داغ محافل آموزش زبان است. در این مقاله به مطالب زیر خواهیم پرداخت:
-
دیجیتال مارکت و فلسفه ظهور بسته های آموزش زبان
-
آیا هر مهارتی را می توان از طریق بسته های آموزشی فراگرفت
-
انواع بسته های آموزشی
-
انواع مخاطب
-
دیجیتال مارکت و فلسفه ظهور بسته های آموزش زبان
اینترنت و راه افتادن شبکه های اجتماعی همچون یوتیوب، تلگرام، اینستاگرام … باعث شد که شکل جدیدی از تجارت به نام دیجیتال مارکت و نوع تازه ای از آموزش رونق تحت عنوان آموزش از طریق بسته های آموزشی و ویدئویی که در ایران به پکیج آموزشی معروف است، شکل بگیرد.
بستر اینترنت و شکل گیری دیجیتال مارکت در دنیا باعث شد که هر فردی بتواند تخصص، مهارت و خدمات خود را در دسترس صدها و بلکه میلیونها نفر قرار دهد و امروزه کسب و کارهای اینترنتی یکی از پر سود ترین نوع تجارت در سرتاسر جهان هستند. برای مثال تولید کننده یک بازی می تواند آنرا به افراد زیادی بفروشد تا جایی که بعضا درآمد فروش یک بازی کامپیوتری یا موبایلی بیش از درآمد نفت یک کشور نفت خیز است.
اما کم کم افراد سود جو با تبلیغات و برندسازی اقدام به فروش پکیج ها یا بسته های آموزشی کردند که به هیچ وجه در امر آموزش نتیجه بخش نبود. شبکه های اجتماعی و دنبال کنندگان قلابی (fake) راه را برای انواع کلاهبرداری ها باز کردند. متاسفانه شبکه های اجتماعی و ساده لوحی برخی از مخاطبین در کنار هم باعث پولدار شدن برخی از این پکیج سازان شد. غافل از اینکه هر آموزش ویدئویی کارآمد نخواهد بود.
-
آیا هر مهارتی را می توان از طریق بسته های آموزشی فراگرفت.
مسلما خیر. شاید تماشای یک ویدئو کمک زیادی به درک یک مطلب کند ولی لزوما هر مهارتی را نمی توان به صورت پکیجی یا از طریق ویدئو یاد گرفت. هیچ کس با تماشای فیلمهای رزمی بروسلی نمی شود و هیچ کس با تماشای فقط ویدئو نمی تواند جراح مغز شود. پس مهارتهایی هست که نمی توان آنها از طریق پکیج ها یا ویدئو های آموزشی فرا گرفت یا حتی منتقل کرد. اما مهارتهای زبانی چه طور؟ آیا می توان آنها را با خرید پکیج آموزشی فرا گرفت؟ هم بله و هم خیر.
-
انواع پکیج یا بسته های آموزشی
الف. بسته یا پکیج مکالمه
ب. بسته یا پکیج لغت
ج. بسته یا پکیج آموزش گرامر
معمولا کتابهای مهم مکالمه که در بازار ایران موجود هستند چاپ انتشارات دانشگاه آکسفورد و کمبریج هستند. این کتابها طوری طراحی شده اند که اگر به درستی تدریس شوند در نهایت منجر به این می شوند که زبان آموز بتواند از هر چهار مهارت زبانی خود به خوبی استفاده کند.
هر کتاب معمولا دارای یک کتاب اصلی، یک کتاب کار یا تکلیف در کنار ویدئوی آموزشی در یک یا چند دی وی دی است. بیایید بسته آموزش مکالمه را بررسی کنیم.
الف. بسته آموزش مکالمه: این بسته تشکیل شده از یک سری جملات انگلیسی که دارای ترجمه فارسی بوده و در بهترین حالت همان جملات را از فیلمهای خارجی جمع آوری کرده اند و به این نوع ویدئو های آموزشی اضافه کرده اند. در حقیقت، مکالمه همانطور که از اسمش مشخص است یک فرآیند دوسویه است. برای مکالمه و تقویت آن فقط شنیدن و دیدن صرف کافی نیست. شما به عنوان زبان آموز دوره مکالمه باید یک همراه خوب داشته باشید که بتوانید با او تمرین کنید؛ یک حریف تمرینی.
اما مشکل این پکیج ها چیست:
- مشکل اول: این جملات به صورت جزیره ای هستند. هیچ سناریویی پشت آنها نیست. فقط ساده هستند و تکه تکه و این ساده بودن شما را جذب می کند و احساس می کنید براحتی دارید یاد می گیرید. ولی ذهن شما هرگز قادر به کنار هم گذاشتن آن تکه ها نخواهد بود چون تلاشی برای یادگیری و جذب آنها نکرده اید. هرگز آنها را در جایی بکار نمی برید. فقط در خلوت خود صدها جمله ساده را یاد گرفته اید.
- مشکل دوم: مکالمه یک مهارت دو سویه است. پس باید در محیطی قرار بگیریم که بتوانیم آنچه را یاد می گیریم همان لحظه با فرد یا افراد دیگری تمرین کنیم. در واقع کار دو نفره (pair work) یا کار تیمی(team work) در کلاس مکالمه از ملزومات کلاس و یادگیری مکالمه است. اگر نگاهی به کتابهای معروف مکالمه چاپ دانشگاه آکسفورد و کمبریج بیاندازید متوجه می شوید، تاکید زیادی به تمرین دو نفره و تیمی در کلاس دارند.
به جمله معروف بنجامین فرانکلین، از بنیانگذاران کشور ایالات متحده، در مورد آموزش دقت کنید:
“Tell me and I forget,
teach me and I may remember,
involve me and I learn.”
ترجمه بخش اول جمله یعنی “به من بگو و من فراموش می کنم” این کاریست که از طریق پکیج های آموزشی رخ می دهد. یعنی زبان آموز فقط شنونده است نه مشارکت کننده.
بخش سوم جمله دقیقا به درگیر شدن دانشجو/ دانش آموز در امر یادگیری اشاره دارد. مثلا از طریق کار دو نفره یا کار تیمی. آموزش مدرن امروز در دانشگاههای مطرح دنیا این جمله بنجامین فرانکلین را به اثبات رسانده اند.
ب. بسته یا پکیج لغت:
معمولا برای آموزش لغت کتابهای زیادی در بازار کتاب موجود است. ولی پکیج ها یا بسته های آموزشی به بازار آمده است که لغات را مثلا از طریق کدینگ آموزش می دهند. سوال. مگر یادگیری لغت چقدر دشوار است که نیاز به کد گذاری داشته باشد. این روز ها بچه های کم سن در حد 5 سال هم با حضور در سر کلاس های مکالمه قادر به استفاده از لغات هستند. پس اینطور به ما القا شده که یادگیری لغت امری بسیار سخت و دشوار است و روش کدینگ بهترین گزینه برای حل این مشکل است. اما یادگیری لغت و کاربرد آن واقعا مشکل است؟
مثال کدینگ: Abandon
او روستایش را در آبان ماه رها کرد و به آبادان رفت.
Abandon=رها کردن
همانطور که می بینیند کلمات به طور بی ربطی در کنار هم قرار می گیرند. اما اینگونه یادگیری فقط به درد آزمون لغت می خورد. خلاصه اینکه لغات انگلیسی در کنار لغات فارسی طوری تدریس می شوند که زبان آموز لغت را یاد بگیرد. اما اینکه این روش در آینده چقدر به کاربر این پکیجها کمک خواهد کرد نامعلوم است. آیا هنگام مکالمه، شنونده آنقدر صبر می کند که ما از این کدینگ استفاده کنیم. هرگز! ضمنا هیچ وقت تحقیقی در مورد این روش صورت نگرفته و فروشندگان آن نیز هرگز آمار دقیقی از موفقیت یا شکست کاربران ارایه نمی کنند.
ج. آموزشی ویدئویی گرامر یا بسته گرامری
4. انواع مخاطب:
سن، انتظار و شخصیت مخاطب از مهم ترین عوامل در انتخاب نوع پکیج یا بسته آموزشی است.
افراد با تحصیلات دانشگاهی بالا:
افرادی که در سن دانشگاه و در رده های کارشناسی ارشد و دکترا تحصیل می کنند معمولا تمایلی به استفاده از پکیج های آموزشی ندارند با توجه به اینکه به طور مصمم در صدد اخذ مدرک زبانی مهمی مثل آیلتس و تافل هستند. این گروه از زبان آموزان یاد گرفته اند که خودشان به طور مستقل و هدفمند یادگیریشان را دنبال کنند و این گرفتن تصمیم در این مورد را به فرد دیگری واگذار نمی کنند.
افرادی با سن بالای 40 سال:
تجربه بیش از 23 سال تدریس من نشان می دهد که این افراد به خاطر گرفتن فاصله زیاد از درس و مدرسه از حضور در جمع برای یادگیری زبان هراس دارند. لذا ترجیح می دهند مدتی گوشه عزلت در پیش گیرند و به تنهایی و با استفاده از پکیج یا بسته های آموزشی، اقدام به یادگیری کنند. این قشر از جامعه همچنین متقاضی اصلی اپلیکیشن های آموزشی هستند. این گروه از زبان آموزان جز افرادی هستند که هزینه های هنگفتی برای یادگیری می کنند و معمولا هزینه شان به هدر می رود. چون اولا منسجم نمی توانند وقت بگذارند. دوما بر این باورند که می توان همه چیز را از طریق پکیج یا بسته آموزشی فرا گرفت.
عجولان:
فرض کنید به شما می گویند از جلوی صد مغازه کفش فروشی که در یک خیابان هستند به سرعت عبور کنید و در این حالت کفش مورد نظر خود را انتخاب کنید. مسلما انتخاب درستی انجام نخواهید داد. این قشر از زبان آموزان به خاطر تعجیلشان مرتب در مسیرهای اشتباه می افتند، زود باور هستند و علاقه زیادی به شنیدن دروغ دارند. نشان دادن راه صحیح به این افراد خیلی سخت است چون قبل از شما گولشان را خورده اند و هضم هم کرده اند. هدایت این قشر خیلی دشوار است.
افراد زیر 20 سال:
والدین این قشر از زبان آموزان نقش عمده ای در موفقیت یا بدبختی آنها دارند با توجه به اینکه مستقل نیستند و هزینه هایشان را خانواده تعیین می کنند.
نرخ گذار ها:
به طور اتوماتیک برای همه چیز قیمت تعریف می کنند. فروشنده های پکیج با کمی زبان بازی براحتی فریب شان می دهند چون قرار نیست بیش از یک مبلغ مشخص هزینه کنند. پس پکیجی را خریداری می کنند که به بودجه مورد نظر در ذهنشان که برای یادگیری زبان تعیین کرده اند، نزدیک باشد. این گروه معمولا نگاهشان سطحی است و فکر می کنند همه تصمیماتشان درست است. این را می توانید از پکیجی که می خرند و در گوشه کتابخانه شان خاک می خورد می توان حدس زد.
دیدگاهتان را بنویسید